Konec leta je čas, ko se ozremo nazaj, ocenimo preteklo leto in si postavimo nove cilje. Leto 2020 je na zelo slabem glasu. Ampak verjamem, da lahko prav vsak najde kaj dobrega, nekaj za kar je hvaležen. Morda smo se naučili nekaj novega, imeli več časa zase in svoje najbližje ali pa se več ukvarjali s športom. Osredotočimo se na dobre stvari in bodimo hvaležni zanje.

Za mano je zelo uspešno leto. Na atletski stezi sem pokazala velik napredek in odtekla nekaj vrhunskih rezultatov, pomaknila sem se bližje k zaključku magistrskega študija, poleg tega pa sem pri vsem tem uživala in bila hvaležna, da lahko počnem to, kar imam najraje.

Pa si poglejmo, kaj je meni prineslo leto 2020:

  • Več časa

Letos sem lahko študij opravljala od doma, kar mi je močno olajšalo kombiniranje treningov in študija. Tako sem imela več časa za trening in počitek med treningi. Lahko sem trenirala bolj kvalitetno, bila sem bolj umirjena in skoraj povsem osredotočena na šport.

  • Kolesarjenje

Ker so bili bazeni zaprti, sem morala najti nov način dodatnega treninga poleg teka. Spomladi zaradi poškodbe nekaj časa nisem mogla veliko teči, zato sem ogromno kolesarila. Na začetku mi je bilo težko, ampak s časoma sem se navadila in začela uživati. Kolesarjenje je zdaj redno na mojem programu treninga.

Kolesarjenje je zelo lep šport
  • Trener in trening partnerji

Zaradi njih je bilo leto 2020 veliko lepše. Imam najboljšega trenerja, ki bi si ga lahko želela in tudi v tem letu se je znal prilagoditi in mi omogočiti optimalen trening. Srečo imam, da treniram skupaj z odlično mlado tekačico Klaro Lukan. Skupaj delava skoraj vse treninge in druga drugo ženeva naprej. Najlepše pa je, ko se mi na tekaških treningih pridruži moj mož. On je zaslužen tudi zato, da sem začela kolesariti.

Na treningu s Klaro in možem Matejem
  • Tekmovanja

Hvaležna sem, da sem tudi v tem letu imela nekaj priložnosti za tekmovanja. Že v dvoranski sezoni pred pandemijo sem uspešno nastopila na dveh mednarodnih mitingih najvišjega nivoja (zmaga v Lievinu na 2000 m zapreke in 4.mesto v Glasgowu na 1500 m). Poleti pa se je Atletska zveza Slovenije potrudila in ob upoštevanju vseh ukrepov organizirala domača tekmovanja, kjer sem postavila državna rekorda na 2000 m zapreke in 3000 m. Septembra sem dobila priložnost nastopiti še na dveh močnih mednarodnih mitingih in izboljšala osebni rekord na 1500 m ter svoj državni rekord na 3000 m zapreke.

v Ljubljani sem na 2000 m zapreke odtekla rezultat 5:56,28, kar je trenutno 2. najboljši rezultat v zgodovini (foto: Atletska zveza Slovenije)
  • Sponzorji

Tudi za sponzorje je bilo težavno leto. Banka SKB mi stoji ob strani že dolga leta, v dobrem in slabem, zato vem, da jim lahko zaupam. Ne samo, da so mi stali ob strani tudi v času epidemije, namenili so mi celo dodatno podporo, za kar sem jim res hvaležna. Prav tako sem hvaležna Slovenski vojski, ki mi kot vrhunski športnici omogoča stabilno zaposlitev in s tem finančno varnost. Že tretje leto zapored pa mi pomaga Šport Hotel Pokljuka, ki mi omogoča višinske priprave na prelepi Pokljuki. Tudi na letošnje razmere so se uspešno prilagodili in poskrbeli, da smo gostje lahko varno bivali v hotelu.  

Upam, da tudi vi najdete čim več dobrega v letu 2020. V novem letu pa vam želim optimizma, poguma in odločnosti, da boste dosegli svoje zadane cilje. Še bolj kot to, pa vam želim veliko prijaznosti in ljubezni, saj bo tako svet najlepši ?