COROS Apex 42 mm je moja nova športna ura.

Preden sem se odločila zanjo, sem testirala dve COROS športni uri: Pace 2 in Apex 46 mm.

Pace 2 je bolj preprosta, izjemno lahka tekaška ura z vzdržljivo baterijo. Primerna je predvsem za tekače, ki večinoma trenirajo na cesti in stadionu. Ponuja pa tudi ogromno drugih programov, kot so kolesarjenje, plavanje, triatlon in trening za moč.

Apex 46 mm je večja ura z nekaj dodatnimi funkcijami in še bolj vzdržljivo baterijo. Je bolj primerna za športnike, ki veliko kolesarijo ali se ukvarjajo s trail teki. Za razliko od Pace 2, Apex 46 mm omogoča tudi navigacijo, kar je zame pomembna funkcija. Večji zaslon mi je bil sicer všeč, ampak je bila ura prevelika za moje zapestje in me je pri teku motila.

Apex 42 mm (levo) in Apex 46 mm (desno)

Na srečo obstaja manjša verzija Apexa: COROS Apex 42 mm. Od večje verzije se razlikuje le po velikosti in posledično nekoliko manj vzdržljivi bateriji, ki pa je še vedno izjemna.

Novo uro sem zelo enostavno povezala s telefonom preko aplikacije COROS, tako da sem z aplikacijo slikala QR kodo, ki se je izrisala na uri. V aplikaciji sem jo nato nastavila po svojih željah. Zamenjala sem watch face, razporedila menija s športnimi programi in pripomočki ter si nastavila prikazane zaslone med aktivnostjo za vsak posamezen športni program.

Izbiranje watchface-ov in urejanje menijev
Nastavljanje zaslonov, ki so prikazani med aktivnostjo. Možen je prikaz do 6 polj.

Ura ima le 2 gumba, ki se nahajata na levi strani. Zgornji gumb je vrtljiv. Z vrtenjem se pomikaš gor in dol po menijih, s pritiskom na gumb pa izbereš možnost oziroma štartaš/ustaviš aktivnost. Spodnji gumb je gum za nazaj, z daljšim pritiskom nanj pa vstopiš v meni s pripomočki kot so štoparica, časovnik in alarm, tam pa se nahajajo tudi nastavitve.

Preden štartaš aktivnost, je pomembno, da počakaš na signal GPS, saj ko enkrat štartaš, ura ne išče več signala. Če štartaš prehitro torej tečeš brez GPSa. Lahko pa med aktivnostjo uro ustaviš in bo spet začela iskati signal.

Tako kot večina današnjih tekaških ur, tudi Apex 42 omogoča merjenje srčnega utripa na zapestju. Senzor deluje podobno natančno kot pri ostalih urah. Večinoma dovolj dobro oceni povprečen srčni utrip. Tistim, ki jim podatek o srčnem utripu veliko pomeni, pa vseeno priporočam uporabo traku, ki se z uro enostavno poveže preko Bluetooth ali ANT+.

Graf srčnega utripa med tekom merjenega na zapestju

Po vsaki opravljeni aktivnosti si lahko v aplikaciji ogledam povzetek treninga in cel kup grafov, ki prikazujejo osnovne parametre kot sta tempo in srčni utrip, pa tudi bolj napredne kot je tekaška moč. Na voljo je tudi COROSova platforma EvoLab, ki na podlagi opravljenih treningov oceni učinek treningov, pripravljenost, utrujenost, potreben čas za regeneracijo ter predviden čas tekov na 5 km, 10 km, polmaraton in maraton. Aplikacija se lahko poveže tudi s Stravo, tako da se vse aktivnosti samodejno prenašajo nanjo. Na začetku sem sicer imela nekaj težav, saj se je povezava s Stravo sama od sebe nekajkrat prekinila in sem morala postopek večkrat ponoviti. Na srečo je težava po posodobitvi kmalu izginila. Ravno to mi je všeč pri COROSu. Ura in aplikacija se stalno posodabljata in težave se sproti odpravljajo ter dodajajo nove funkcije še dolgo po izidu ure. S Stravo ali podobnimi aplikacijami se povežeš pod nastavitvami pod 3rd Party Apps.

Povzetek opravljene aktivnosti

Nisem zelo zahteven uporabnik, imam pa vseeno nekaj zahtev, ki jih moja športna ura mora izpolnjevati:

  • Intervali

Intervali so ena najpomembnejših funkcij zame, saj so ti redno del mojih treningov. Poleg intervalnih treningov na stezi, pogosto delam najrazličnejše fartleke izven stadiona. Kadar ne morem teči, pa delam intervalne treninge na kolesu ali v bazenu. V aplikaciji na telefonu si enostavno sestavim svoj intervalni trening in ga prenesem na uro. Preproste intervale pa lahko nastavim tudi direktno na uri. Med treningom ura nato odšteva čas intervala, šteje ponovitve in me opozarja na konec oziroma začetek intervala s piskanjem. Tako se lahko popolnoma osredotočim na izvajanje treninga in ne rabim ves čas gledati na uro in šteti ponovitev.

  • Track Mode

COROS ponuja funkcijo Track mode, s pomočjo katere ura prepozna krog na stadionu in tako omogoči natančno merjenje razdalje. Izbrati moraš le stezo, po kateri tečeš, ura pa nato sama šteje kroge in računa razdaljo. Jaz sicer intervalne treninge na stadionu večinoma delam pod nadzorom trenerja, ki me štopa in govori čase kroga, zato ure na stadionu večinoma ne nosim. Pogosto pa imam za trening kakšen krajši in hitrejši tempo tek (15-20 min), ki ga naredim kar na stadionu. Z GPS uro brez funkcije Track mode sem na koncu izmerila razdaljo, ki je močno odstopala od realne. Zato sem vesela, da imam zdaj lahko tudi pri teh treningih natančno izmerjeno razdaljo.

  • Navigacija

Ura omogoča, da nanjo naložim izrisano traso (datoteka gpx). Po tem, ko izberem ustrezno aktivnost, grem pod Settings, kjer se skriva Navigation. Izberem svojo traso, ki sem jo prej prenesla na uro iz aplikacije COROS. Na prvem zaslonu med aktivnostjo vidim izrisano traso, po kateri se navigiram. Če skrenem s trase, me ura takoj opozori. Meni je ta funkcija prišla zelo prav, ko sva z možem kolesarila po Dolomitih. Poleg izrisane trase na naslednjem zaslonu vidim še izrisan relief trase. Tako sem lahko na daljšem vzponu spremljala, kako sem se pomikala proti vrhu, kar mi je psihološko močno olajšalo vzpon. Edina slabost je, da zaenkrat aplikacija COROS ne omogoča izrisa trase, zato jo moraš izrisati v drugi aplikaciji. Jaz uporabljam kar Garminovo aplikacijo. Ko izrišem progo, jo shranim kot javno traso. Povezavo do trase delim sama sebi preko maila, jo odprem na telefonu in prenesem datoteko gpx. To datoteko pa nato odprem z aplikacijo COROS.

Poleg tega je na voljo tudi funkcija Back to start. Ta mi je že velikokrat prišla prav, kadar sem tekla v tujini in nisem bila več prepričana, kje sem. Zato sem zelo vesela, da ima tudi COROS to funkcijo. Sem pa potrebovala nekaj časa, da sem ugotovila, kako jo aktivirati med aktivnostjo. Ko sem znotraj aktivnosti, moram pridržati spodnjo tipko, s čimer odprem meni s pripomočki. Tam poiščem meni Navigation in izberem Back to start. Ura mi bo izrisala traso po kateri sem tekla, tako da ji lahko sledim nazaj do točke, kjer sem štartala.

  • Vzdržljiva baterija

Vsi hvalijo izjemno vzdržljivo baterijo pri COROS urah. Na spletni strani je napisano, da Apex 42 mm zdrži 25 ur ob uporabi GPS, omogoča pa tudi način UltraMax, ki podaljša delovanje z GPS na kar 80 ur. Jaz sicer nisem merila, koliko časa mi zdrži baterija, lahko pa povem, da skoraj pozabim, da je uro sploh treba polniti.

  • Izgled

Izgled morda ni pomemben iz funkcijskega vidika, ampak meni vseeno veliko pomeni, da mi je ura všeč. Izbrala sem si jo v zlati barvi in sem navdušena. Ko jo pogledam, se dobro počutim. Ura pa je na voljo tudi v črni in beli barvi. V Sloveniji jo lahko najdeš v športni trgovini Amfibija.