Pa so se začela tekmovanja! Atletska zveza je pripravila Atletsko ligo Telekom Slovenije 2020. Sem spadajo 4 mitingi plus Atletski pokal Slovenije in Državno prvenstvo. V soboto je potekal prvi miting v Slovenski Bistrici in nastopila sem tudi jaz. Lepo je bilo spet začutiti tekmovalni adrenalin in videti atletske kolege.   

Po dolgem času sem tekmovala v disciplini 5000 m. Ljubše mi je teči čez zapreke ali na krajše razdalje. Ampak tokrat sem se zelo dobro počutila tudi na tej razdalji. Svoj osebni rekord sem popravila za dobrih 40 sekund – na 15:38,33. V zadnjem letu sem postala bolj vzdržljiva in uživam tudi pri daljših tekih. Najboljši občutek je, ko jasno vidiš, koliko si napredoval. Za to se splača vztrajati.

S Klaro sva se prvih 3000 m izmenjavali v vodstvu in si pomagali pri narekovanju tempa

Tokrat vam bom opisala, kako izgleda moja priprava na tekmo. Zdaj že vem, kaj mi paše pred tekmo in se tega držim. Ritual mi pomaga, da se lažje soočam z živčnostjo in se počutim bolj mirno, saj točno vem, kaj počnem.

DAN PRED TEKMO

Že dan pred tekmo se poskušam obnašati podobno kot na dan tekme. Trening poskušam narediti ob enakem času. Na stadionu naredim normalno ogrevanje (približno 3 km teka, dinamične raztezne vaje in tekaške vaje). Potem pa v šprintaricah naredim nekaj ~100-metrskih tekov v tekmovalnem ritmu z vmesnim počasnim tekom. Delam po občutku. Važno je, da se dobro počutim. Če tekmujem na zaprekah, naredim še par tekov čez ovire. Nimam pa vedno možnosti narediti takega treninga, saj na mitinge v tujino ponavadi potujem en dan prej in včasih prispem šele pozno popoldne ali zvečer. V tem primeru se prilagodim situaciji.

Trening dan pred tekmo na stadionu v Ostravi na Češkem

ZAJTRK

Za zajtrk pojem obrok bogat z ogljikovimi hidrati, da se napolnim z energijo. Najraje jem ovsene kosmiče ali pa kruh z arašidovim maslom in marmelado. (No, v hotelu ponavadi nimajo arašidovega masla in jem navadnega.) Poleg tega spijem še kozarec pesinega soka. Pesin sok je dober vir nitratov, ki pomagajo mišicam prenašati visoko intenziven napor. Ko grem na tekmo v tujino, vzamem pesin sok s sabo.

Moj zajtrk: polnozrnat kruh z arašidovim maslom in marmalado, jabolka s cimetom, čaj in pesin sok

DOPOLDANSKO OGREVANJE

Dopoldne naredim kratek lahkoten tek, okoli 20 min, da se aktiviram. Po teku naredim še malo razteznih in tekaških vaj ter par stopnjevanj. Pri tem si že vizualiziram tekmo in se psihično pripravljam na nastop.

KOSILO

Za kosilo pojem lahko prebavljive ogljikove hidrate. Na mitingih v tujini, ne smeš biti preveč izbirčen in se moraš znajti s tem, kar imaš na voljo v hotelu. Večinoma je sicer zelo dobro poskrbljeno za nas in imamo na voljo okusno hotelsko hrano. Rada preizkušam nove jedi, ampak pred tekmo ni čas za eksperimentiranje. Najraje izberem preproste testenine. Tudi po kosilu spijem pesin sok.

Moje kosilo: polnozrnate testenine s paradižnikovo omako

PSIHOLOŠKA PRIPRAVA IN DREMEŽ

Na telefonu imam posnetek ameriškega športnega psihologa, ki ga vedno poslušam na dan tekme kot del psihološke priprave. Gre za kombinacijo meditacije, pozitivnega samogovora in vizualizacije tekme. Potem zadremam za približno 20 min. Po daljšem spancu bi se zbudila preveč zaspana. Kratek dremež pa me napolni z energijo.

MALICA

Preden se odpravim na stadion, spijem še skodelico črnega čaja s piškoti. Obožujem čaj in piškote. Pred tekmo pijem črni čaj, da dobim nekaj kofeina, ker kave ne pijem.

Moja najljubša malica: čaj s piškoti

PRIPRAVA

Oblečem dres in ogrevalno tekaško opremo. Si uredim (minimalen) make-up in spletem kitko. Če imam možnost, za kitko prosim kakšno kolegico, ki bolj obvlada? Pripravim si torbo. Ponavadi že dan prej, da ne bi v živčnosti česa pozabila. Za tekmo so seveda najbolj nujne šprintarice. Rabim tudi tekaško uro, da spremljam čas na ogrevanju (na tekmi je nimam) in športna pijača za hidracijo in sladkor. S sabo moram vzeti tudi osebni dokument, ki je nujno potreben na morebitni doping kontroli. Potem pa vzamem še nekaj za preobleč, brisačko, kakšno beljakovinsko ploščico ali čokoladno mleko za regeneracijski obrok po tekmi in slušalke za glasbo.

GLASBA

Na poti na stadion poslušam glasbo. Predem začnem z ogrevanjem vedno poslušam Dance to This (Troye Sivan & Ariana Grande). Na prvi tekmi v dvoranski sezoni 2019 sem slučajno slišala ta komad preden sem šla ogrevat. Takrat sem bila zelo živčna, ta komad pa me je opomnil, da moram biti sproščena in uživati. Na tisti tekmi sem zmagala z novim osebnim rekordom na 800 m. Od takrat naprej pred ogrevanjem poslušam ta komad.

OGREVANJE

Ogrevati začnem 50 min pred call roomom (prijavnico). Tako imam dovolj časa, da grem v miru še na WC in si pripnem štartno številko. Med ogrevanjem skušam biti čim bolj sproščena. To seveda ne pomeni, da nisem živčna. Zelo sem živčna. Ampak se zavedam, da so ti občutki koristni, da mi bo adrenalin pomagal hitro teči, da se bo vse to na koncu poplačalo. Ko začutim, da sem zelo živčna, se nasmehnem. Nasmeh vedno pomaga.

ROZA VEZALKE

Na šprintaricah za tekmo imam vedno roza vezalke. Lahko bi rekli, da jih imam za srečo. Ampak v resnici ne verjamem, da mi dejansko prinašajo srečo. So moj zaščitni znak. Nekaj kar me spremlja na vseh tekmah in mi daje dober občutek. Tako se mogoče še malenkost boljše počutim in sem še malenkost bolj samozavestna. Dobro počutje na tekmi pa je pomembno za vrhunski rezultat.

ŠTART

To je to. Naredila sem vse, da sem na štartni črti pripravljena. Priprava na dan tekme je samo še zadnji košček sestavljanke. Vso delo sem opravila že mesece in leta prej. Ko stojim na štartu na ogromnem stadionu s polnimi tribunami glasnih navijačev, se ozrem naokoli in se napolnim s to energijo. Noro dober občutek je. Vredno je garati in vztrajati za take trenutke.

Pomembno je, da imaš svojo predtekmovalno rutino, ki ti odgovarja in omogoča, da si na dan tekme zbran in miren. Hkrati pa moraš biti prilagodljiv, ker ko si na tekmah v tujini nikoli ne moreš točno vedeti, kakšne možnosti boš imel tam. Najpomembnejše pa je, da greš na tekmo sproščen. Tako lahko res pokažeš česa si zmožen in v tekmi tudi uživaš.