Konec septembra sem po 2 tednih aktivnega počitka začela s pripravo na sezono 2021. Po velikem napredku v tej sezoni sem v novo obdobje priprav vstopila s še večjo zagnanostjo kot kadarkoli. Dobila sem še eno priložnost za pripravo na olimpijske igre in dobro jo bom izkoristila.

Treningi v tem času večinoma niso zelo intenzivni, jih je pa veliko, so daljši in vse skupaj je zelo naporno. Pogosto sem utrujena in se težko spravim na trening. Takrat pomislim na občutek zadovoljstva po opravljenem treningu. Vsak trening jemljem posebej in ne razmišljam o tem, kako bom zdržala še naslednjih nekaj mesecev. Uživam v tem, ko premagujem utrujenost in sem ponosna na vsak opravljen trening. Vem, da tako postajam močnejša.

Treningi so zelo raznoliki in se vsak teden spreminjajo. Zelo redko naredimo enak trening večkrat. Tevž ima vedno nove ideje, tako da je vsak trening izziv in nikoli ne postane dolgčas. Večinoma imam 2 treninga na dan, včasih tudi 3, če štejem še kratek jutranji tek. Ob sobotah in nedeljah pa imam ponavadi le po 1 trening. To pa še zdaleč ni vse, kar počnem kot vrhunska športnica. Vsak trenutek v dnevu je namenjen temu, da bi bila čim boljša atletinja.

Kaj vse torej še počnem poleg teka?

KOLESARJENJE

Pretečem lahko samo določeno število kilometrov, saj se, če pretiravam, hitro pojavijo poškodbe. Za dodaten vzdržljivostni trening zato kolesarim. Slednje je veliko manj agresivno za telo, zato lahko opravim treninge dolge tudi po 2 uri in več. Kolesarjenje mi služi kot odličen trening vzdržljivosti, s katerim zmanjšam možnost poškodb. Kadar pa se pojavi tekaška poškodba, lahko treninge nadomeščam na kolesu. Oprema za kolesarjenje je sicer res dražja kot tekaška oprema in zahteva primerno vzdrževanje, a kljub temu verjamem, da je lahko dobra naložba za vsakega tekača. Jaz sem sicer potrebovala kar nekaj časa, da sem se navadila na kolo. Na začetku sem na kolesu trpela, zdaj pa že uživam. Začetek je vedno težak, samo vztrajati je treba ?

VAJE ZA MOČ IN STABILIZACIJO

Dvakrat na teden v fitnesu delam vaje za moč z utežmi. Ta trening morda ni tako težak, ampak se poznajo posledice naslednja 2 dni v obliki »muskl fibra«. Poleg treningov v fitnesu vsak dan delam še vaje za stabilnost trupa, vaje za noge z elastiko, vaje za gležnje, stopala in tetive. Moč in stabilnost mi omogočata hitrejši tek in preprečujeta poškodbe. Vsako leto postajam močnejša in to čutim tudi pri teku.

MASAŽA

Redna športna masaža je zelo pomembna za sprostitev mišic in preprečevanje poškodb. Ponavadi hodim 1–2-krat na teden na masažo k moji fizioterapevtki. To ni ravno prijetna sproščujoča masaža. Športna masaža boli. Ampak čutim, da mi koristi. Trenutno sicer zaradi poostrenih ukrepov ne hodim na terapije. Zato si pomagam sama z valjčkom in masažno pištolo. Poleg tega pa vsak dan uporabljam še Normatec za kompresijsko masažo nog.

RAZTEZANJE

Raztezanje je verjetno najbolj dolgočasen del treninga in ga veliko tekačev najraje izpusti. Tudi jaz včasih nisem marala raztezanja, sploh ker je bilo neprijetno. Ampak ob rednem izvajanju raztezanje postane bolj prijetno in sproščujoče. Najbolj učinkovito naj bi bilo raztezanje zvečer pred spanjem, ko se telo umirja. Zato se trudim, da si vsaj vsak drugi večer pred spanjem vzamem približno 20 min za umirjen »stretching«.

SPANEC

Spanec je izjemno pomemben za učinkovito regeneracijo. Zdaj, ko sem večino študijskih obveznosti že opravila, nimam težav z zagotavljanjem dovolj dolgega spanca. Spim 8–9 ur na dan. Če imam dva naporna treninga v enem dnevu, pa si vmes vzamem čas še za kratek za dremež.

PREHRANA

Vemo, da je kvalitetna prehrana izjemno pomembna za naše dobro počutje. Ko veliko treniram in sem utrujena, je pomembno, da zaužijem dovolj hranil. Zdaj ni pametno hujšati. Telo potrebuje dovolj hrane, da ima energijo za prenašanje naporov in da se med njimi čim bolje regenerira. Pred treningom pazim predvsem na to, da pojem dovolj ogljikovih hidratov za energijo. Za zajtrk imam najraje ovsene kosmiče z različnimi dodatki (oreščki, sadje, cimet). Za kosilo si pripravim nekaj na hitro s kruhom, tortiljami ali riževimi vaflji. Med treningom pijem sladek izotonični napitek. Takoj po treningu kot regeneracijski napitek spijem čokoladno mleko, ki vsebuje ogljikove hidrate in beljakovine v idealnem razmerju za hitro regeneracijo. Zvečer z Matejem skuhava bolj konkreten obrok. Za večerjo so poleg ogljikovih hidratov pomembne tudi beljakovine. Te večinoma dobiva z mesom ali ribo. Po večerji, ko skupaj počivava, pa si pogosto privoščiva čokolado. Najraje imava belo čokolado s celimi lešniki. V tem času si ne prepovedujem sladkarij. Ne jem jih vsak dan, si jih pa brez slabe vesti privoščim. Sladkarijam se odpovem samo v tekmovalni sezoni, ko imam manj treningov in več počitka.

Najina večerja: ribe s pečenim krompirjem in zelenjavo

MENTALNI TRENING

V tem času je pomembno, da sem sproščena, potrpežljiva, da se ne zaletavam v treninge. Ne smem biti preveč evforična ob dobrem treningu ali potrta po slabem treningu. Sezona je še zelo daleč in postopoma moram graditi svojo fizično pripravljenost. Kljub temu pa ne želim zapasti v cono udobja in pozabiti na tekmovanja. Zato si, kadar imamo kakšen bolj intenziven trening, vizualiziram tekmo. To mi pomaga, da naredim bolj kvaliteten trening, hkrati pa se psihično pripravljam na tekmovanja. Delam tudi na izboljšanju koncentracije. Ko grem na lahkoten iztek ali kolesarjenje ni problema, če se zamislim in ne razmišljam o tem, kaj počnem. Ko pa delam težji trening, želim biti pozorna na svoj korak, na sproščeno telo, na tempo teka. To mi pomaga vzdrževati dobro tehniko teka. Odličen način za izboljšanje koncentracije je meditacija. Najraje meditiram preden zaspim. Pomagam si z aplikacijo Calm na telefonu.

TRENING DIHANJA

Zdaj sem v svoj trening dodala še trening dihanja z uporabo AiroFit. To je majhna napravica, v katero dihaš. Povezana je z aplikacijo na telefonu, ki ti nalaga različne vaje. Ena vaja traja 1 minuto, na voljo pa je veliko različnih vaj, tako da ni dolgočasno. Zdaj sem napravo šele začela uporabljati in ne morem reči, da že opazim kakšno spremembo pri teku. Razen, da sem morda malo bolj pozorna na to, kako diham med tekom, kar je tudi dobra stvar. Cilj je, da se bom naučila še bolj učinkovito dihati in s tem naredila še kakšen korak višje.   

POČITEK

Seveda moram paziti, da pri vsem tem ne pretiravam. Na srečo imam pametnega trenerja, ki me dobro opazuje in ve, kdaj sem preveč utrujena in je potrebno malo zmanjšati trening. Sama pa moram skrbeti za čim boljšo regeneracijo med treningi. Tudi to je del moje »službe«. Vsake toliko časa pride na vrsto tudi popolnoma prosti dan, ko moram samo počivati. Tevž temu pravi »extreme couching«. Teh dni ne maram, ker sem rada aktivna, ampak vem, da mi tudi počitek koristi.

Tek torej ni samo tek. Za vrhunski rezultat je potrebno še ogromno dodatnega dela. Včasih tega nisem vedela in nisem dala toliko pozornosti drugim stvarem. Ampak skozi izkušnje se učim. Vidim, kaj mi odgovarja in kaj ne. Vem pa, da je predvsem pomembno, da sem srečna, sproščena in da vse to počnem z veseljem. Samo tako sem lahko najboljša verzija same sebe.