2000 m z zaprekami je krajša verzija olimpijske discipline 3000 m z zaprekami. Je uradna disciplina v kategorijah do 18 leti in veteranskih kategorijah (nad 35 let). Pogosto pa je na sporedih mitingov kot popestritev. 3000 m z zaprekami je naporna disciplina in atleti ponavadi omejimo število nastopov v sezoni v tej disciplini. Jaz svoje nastope v »stiplu« rezerviram za močne mednarodne mitinge in prvenstva, na domačih tekmah pa nastopam v tekih brez zaprek ali pa na 2000 m z zaprekami. Nastop v krajši verziji discipline predstavlja tudi dober testni trening.

Glavna posebnost “stipla” – vodna ovira (Foto: Aleš Fevžer)

Lani na mitingu World Challenge v Berlinu je Nemka Gesa Krause (bronasta s svetovnega prvenstva na 3000 m zapreke) postavila svetovni rekord na 2000 m z zaprekami 5.52,80.

Zdelo se mi je, da bi lahko tudi jaz odtekla takšen rezultat. 16.7. sem imela planiran nastop na 2000 m zapreke na memorialnem mitingu Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana v Ljubljani. Že ko sem trenirala na Pokljuki, sem razmišljala o tem rezultatu in to me je močno motiviralo. Dobro sem trenirala in se tudi psihično pripravljala na ta nastop.

Foto: Atletska zveza Slovenije

Ko tekmujem na domačih tekmah brez močne konkurence, nisem tako polna adrenalina kot na močnih tekmah in težje dam vse od sebe. Ampak tokrat sem razmišljala o SVETOVNEM REKORDU. Pred tekmo sem bila zelo živčna. Že dan prej sem bila vznemirjena. To je pomenilo, da sem bila pripravljena na vrhunski rezultat.

Foto: Atletska zveza Slovenije

Pred štartom sem točno vedela, kaj moram narediti. Bila sem zbrana in odločna. Med samim tekom sem se zelo dobro počutila. Adrenalin me je ponesel. Uživala sem pri teku čez ovire. Tudi vodne ovire so mi dobro uspevale. Razen zadnje. Ker sem že pospešila za finiš, sem prišla na oviro z drugačnim korakom in sem se zato pred oviro malo zaustavila. Kljub temu sem solidno preskočila vodo. Žal pa je bil vsak krog malenkost prepočasen in se na koncu ni izšlo za svetovni rekord. Sem pa odtekla drugi najhitrejši rezultat v zgodovini 5.56,28.

Foto: Atletska zveza Slovenije

Zelo sem vesela, ker sem si dokazala, da sem sposobna takega rezultata. Dokazala sem, da če se nekaj odločim, delam za to in verjamem vase, lahko pridem zelo daleč. Ta rezultat mi je dal še dodatno potrditev in motivacijo. S trenerjem delava zelo dobro, predvsem pa delava z veseljem. Zato nama ni nič težko in sva uspešna. Upam, da se bo situacija z virusom umirila in bomo naslednje leto lahko tekmovali na Olimpijskih igrah. Pripravljena sem trdo delati, da bom takrat v najboljši formi.

Foto: Atletska zveza Slovenije

Zdaj si že močno želim mednarodnih tekem. Rada bi tekmovala in pokazala česa sem zares sposobna. Če bo šlo vse po sreči, bomo septembra lahko tekmovali na mednarodnih mitingih. Najprej pa me čaka še nastop na državnem prvenstvu 26.7. v Celju. Skupaj s Klaro bova nastopili na 3000 m in poskušali odteči hiter rezultat?

S Klaro se na treningih odlično dopolnjujeva